از آنجایی که ماشینسازی یک صنعت مادر و استراتژیک است و به عنوان یک صنعت مولد و اشتغالزا است و ماشینسازی یک صنعت صنعتساز است و بالاترین نسبت اشتغال نخبگان را دارد و مبنای آن دانشمحور بودن آن است و از آنجایی که نیازهای ۲۱ صنعت عمده را در کشور تأمین میکند هم اکنون شورای […]
از آنجایی که ماشینسازی یک صنعت مادر و استراتژیک است و به عنوان یک صنعت مولد و اشتغالزا است و ماشینسازی یک صنعت صنعتساز است و بالاترین نسبت اشتغال نخبگان را دارد و مبنای آن دانشمحور بودن آن است و از آنجایی که نیازهای ۲۱ صنعت عمده را در کشور تأمین میکند هم اکنون شورای راهبردی ماشینسازی در وزارت صمت تشکیل شده که درخواست ایجاد معاونت ماشینسازی داده شده و از حضرت آقا هم درخواست شده است که از آنجایی که این صنعت استراتژیک یک برنامه بلندمدت نیاز دارد که با عمر دولتها و تغییر اولویتهای آنان تغییری در این برنامه ایجاد نشود تدوین ساز و کار ویژهای جهت حمایت از ماشینسازی در کشور شود که پیگیری آن به دولت سپرده شد تا عملیاتی شود حضرت آقا نیز فرمودند که کار آفرینان و تولیدکنندگان همانند افسران جبهه جنگ اقتصادی هستند و کارگران نیز همانند سربازان این جبهه هستند و دوباره ایشان تأکید داشتند که مسیر تولید با کیفیت بهترین مسیر برای کشور است و تأکید فرمودند که اگر دولتهای قبل به توصیههای ایشان بیشتر گوش میکردند وضعیت اقتصادی کشور خیلی بهتر از این وضعیت بود که نشاندهنده بصیرت ایشان نسبت به ساخت داخل است تحریمها فرصت مغتنمی در ایجاد باور به صنایع داخلی و تمرین خوداتکائی بود حال اگر تحریمها برداشته شد باید مسیر تولید از روال خود خارج نشود و برنامه تدوینی تولید دوباره بر مبنای واردات محور نباشد بلکه از عنوان واردات هدفمند و هوشمند استفاده کنیم که در جهت کمک به تولیدکنندگان و ارتقاء محصولات داخلی باشد و آنچه که مشخص شد این بود که دستور مسوولین دادند که در تصمیمگیری از پتانسیل بخشخصوصی استفاده شود که تصمیمها مناسبتر و دقیقتر گرفته شود.
نشست فعالان صنعتی با مقام معظم رهبری
در این رابطه محمدرضا شاکری، رئیس هیاتمدیره انجمن صنفیکارفرمایی ماشینسازان و سازندگان تجهیزات پلیمری ایران با اشاره به نشست اخیر فعالان حوزههای مختلف با مقام معظم رهبری و طرح موضوعات و مشکلات با ایشان گفت: در این نشست تولیدکنندگان صنایع مختلف حضور داشتند و ما هم از رسته ماشینسازی در مورد صنعت ماشینسازی موضوعاتی را مطرح کردیم و هر صنفی موضوعات و مسائل و دستاوردهای خودشان را طی این سالیان اعلام کردند. به گفته او در قسمت ماشینسازی درخواست ما این بود که ماشینسازی به یک معاونت در وزارت صنایع تبدیل شد و درخواست کردیم که یک شرایط راهبردی برای ماشینسازی از لحاظ اهمیتی که صنعت ماشینسازی در کشور دارد و همچنین یک شورای راهبردی برای آن ایجاد شود که این شورای راهبردی سیاستگذاریهای کلی را بر عهده گیرد و این سیاستگذاری کلی با تغییر دولتها تغییر نکند و صنعت ماشینسازی دچار افت و نوسان نشود. ایشان هم دستور فرمودند که یک مرکز متمرکز بابت تصمیمگیریهای صنعتی ایجاد شود و از مسوولین درخواست کردند که خواستههایی که صنف صنعتگران درخواست آنها را داشتند، آنها را بررسی کرده و آن واحد تصمیمگیری متمرکز را ایجاد کرده و یک واحد یا یک مجموعه متمرکزی برای چنین تصمیمگیریهایی ایجاد شود.
اقدامات مناسب حمایتی برای صنعت
شاکری در ادامه در خصوص بهترین شیوه حمایت از صنایع تکمیلی گفت: بهترین شیوه در راستای حمایت از صنایع به خصوص صنعت ماشینسازی، شاید ایجاد یک تعرفهگذاری مناسب و یک تعرفهگذاری یکسان بوده و بعد ایجاد یک ثبات در قوانینی که در کشور وجود دارد. اگر جهش تولید ایجاد شود، اگر میخواهد مسیر تولید روان شود، اگر قوانینی که 40 سال قبل بوده میتوانست تاثیرگذار باشد و درست باشد که این کار صورت نمیگرفت، یعنی تا به الان انجام میشد. چیزی که تا به الان انجام نشده نشان میدهد یک اشکال اساسی در این قسمت وجود دارد و این موضوع در قوانین مختلفی قابل بررسی است. حتی در مسائل گمرکی آن، در تعرفههای گمرکی، در قوانین مالیاتی، قوانین تأمین اجتماعی، در تأمین اجتماعی تخلفات عمدهای از ترک فعلی که در رابطه با خود قانون حمایت از تولید وجود دارد، انجام نمیشود. در حال حاضر طوری قوانین طراحی شده است که آنهایی که به سمت تولید میروند سعی میکنند فرار کنند یا با زحمت بسیار زیادی آن را انجام دهند و به نتیجه برسانند. تا این مسیر به نظر بنده اصالح نشود، امکانپذیر نیست، چون اگر امکانپذیر و شدنی بود غیر از این مسیر تا به حال انجام شده بود.
ساز و کارهای رشد اقتصادی و صنعتی
این فعال صنعت ماشینسازی در ارتباط با وظیفه بخش دولتی و بخش خصوصی در خصوص بهبود سازوکارهای تولیدی و رشد اقتصادی و افزایش سرمایهگذاری گفت: بخش خصوصی همیشه کار خود را درست انجام میدهد. اما سکان جامعه در دست حاکمیت است که اجرا میکند. حاکمیت ما را به هر سمت و سویی که میخواهد میبرد. پس بنابراین وظیفه دولت هم تصدیگری در امور اقتصادی نیست. بلکه ایجاد سازوکارهایی در مورد تسهیل و روانکردن این مساله است. تسهیل کردن این مسیر که خود حضرت آقا هم روز گذشته (یکشنبه) فرمودند که در سال 98 تا به امسال چیزی حدود ۱500 بخشنامه فقط در گمرک صادر شده است. پس این قابل قبول و شدنی نیست و این مسیر شدنی نیست. شما اگر در قسمت دارایی ملاحظه کنید، قسمت بیمه، قسمت برق و شهرداریها و … در همه این قسمتها شما حاکمیتها را ملاحظه کنید. قوانین طوری طراحی شده که علیه تولید است. تا زمانی که اصالح اساسی در این بخشها صورت نگیرد، هیچ کاری نمیتوان انجام داد و این مسیر همینطور سخت و دشوار خواهد بود و همیشه بخش خصوصی کار خود را به بهترین شکل انجام میدهد.
شاکری با بیان اینکه نیازی نیست که اصلاً به بخش خصوصی وام و تسهیلات داده شود، افزود: اگر این مسیر روان شود خود به خود صنعتگران و تولیدکنندگان میدانند و آگاه هستند و بلد هستند که این مسیر را چطور بروند و چگونه صادرات داشته باشند و مسیر را برای خود چطور هموار کنند. سیاستهای کلی را در رابطه با این تسهیلی که اگر دولت و حاکمیت انجام دهند خود به خود مسیر باز خواهد شد. به گفته وی در یک جمعبندی کلی میتوان گفت که آن چیزی که در رابطه با شرایط کشور رخ داده است بنده فکر میکنم مخصوصاً در سالهای 97 ،98 و 99 که تحریمها به صورت خیلی جدی اتفاق افتاد در قسمت تولید اتفاق بسیار عجیب و غریبی رخ داد و یک رشد بسیار عجیبی ایجاد شد و تمام کسانی که واردکننده بودند، در این مسیر وارد شدند که بتوانند به تولید روی آورند. بر همه هم مسلم و محرز است که مسیر کشور و ایجاد ثروت در کشور فقط از مسیر تولید انجام میشود. حالا که از مسیر تولید انجام میشود طی این سه سال با اینکه این همه تحریمها وجود داشت، ولی مردم آمدند و راه خودشان را پیدا کردند، تولیدکنندگان در مسیر خودشان قرار گرفتند. از دولت میخواهیم که اگر به هر توافقی هم دست پیدا وی با بیان اینکه ما واقعاً میکنند، سیاستهای تولیدی را فدا نکنند، گفت: در سیاستهای تولیدی باید دولت مسیر درست را برود و در آن سال 97 و 98 دولت نبود که این مسیر را میرفت بلکه آن اتفاقی که تحمیل شده بود بر ما، باعث شده بود که این رشد انجام شود و تمام تولیدکنندگان و همه شروع به کار کردن بکنند و دوباره برگردند به کار. به جای اینکه از وادی تجارت و دلالی خارج شده و وارد عرصه تولید بشوند.
او افزود: این مسیر اگر ادامه یابد و توافق صورت گیرد و یک دورانی با عنوان دوران پساتحریم ایجاد شود که مجدداً شروع به واردات اجناس و وارداتی که نمیتوان نام آن را بیرویه گذاشت، بلکه وارداتی که هوشمندانه باشد. چون واردات هوشمندانه است که میتواند کمککننده در مسیر تولید کشور باشد. باید سیاست در راستای اقتصاد مقاومتی باشد. فقط این اقتصاد مقاومتی را شعارش را ندهیم. یعنی مقاوم کردن اقتصاد به چه معنا باشد. این مساله را اگر سیاستمداران درست انجام دهند به نظر بنده بخشخصوصی کار خود را به بهترین شکل ممکن انجام خواهد داد.
این مطلب بدون برچسب می باشد.