وزارت صمت به تازگی دو طرح جدید برای بازار محصولات پتروشیمی در نظر گرفته است که این طرح ها می توانند تاثیر قابل توجهی بر فعالیت تولیدی صنعت گران این حوزه داشته باشند. برخی اظهارات منتشر شده از سوی مسئولان حاکی از آن است که طی این طرح ها قرار است سهمیه بندی بهین یابی […]
برخی اظهارات منتشر شده از سوی مسئولان حاکی از آن است که طی این طرح ها قرار است سهمیه بندی بهین یابی محصولات پتروشیمی متوقف شده و در نهایت نیز مبنای دلاری برای تعیین قیمت محصولات پتروشیمی حذف شود.
در این بین اما مهمترین گلایه فعالان صنعت پلیمر در خصوص این طرح این است که تاکنون اطلاعات شفافی از آن به فعالان صنعتی بخش خصوصی داده نشده است.
در همین خصوص برخی فعالان صنایع پلیمری و واحدهای تولیدی اعضای انجمن ملی صنایع پلیمر ایران در گروه واتس اپ این انجمن به بحث و تبادل نظر پرداختند.
یکی از فعالان این صنعت بر این باور است که بعد از سال ها سعی و خطا در تصمیم گیری ها هنوز به ثبات ساختاری و سیستمی در کشور نرسیدهایم و اینگونه تصمیم ها عواقب پیش بینی نشده ای را برای تولید و اقتصاد به دنبال خواهد داشت.
به باور این فعال صنعتی، ملموس ترین آسیب بیاطلاعی صنایع از چنین طرح هایی می تواند بیاعتمادی فعالان حوزه تولید به ساختار تصمیم ساز باشد و همچنین دلسردی تشکلها از تلاش هایی که طی سال ها با صرف زمان و انرژی برای بهبود فضای کسب و کار انجام دادند، از دیگر پیامدهای اقداماتی از این قبیل است.
موضوع دیگری که توسط فعالان مطرح شد این بود که طبق قانون بهبود مستمر محيط كسب و كار مصوب 1390/11/16 و الحاقات آن، باید نظر تخصصی تشکلها اخذ شود. با این وجود هماکنون خود وزارت صمت هم برای تدوین پیشنویس اولیه این طرح به جمعبندی نرسیده است.
این طرح با توجه به شنیدهها برای تمامی بازارهای بورس کالا از فلزات و فولاد تا محصولات شیمیایی و پلیمرها اجرایی خواهد شد، بنابراین طرحی به این گستردگی به تجمیع نظرات بسیاری از افراد نیاز دارد، با این وجود شاهد آن هستیم که دولت بر اجرای فوری آن اصرار دارد.
عده ای دیگر از فعالان بر این باورند که این عدم شفافیت ها می توانند برای گروهی خاص سودهایی کلان داشته باشد اما بدون شک تولید کنندگان واقعی را متضرر خواهد کرد.
فعالان صنعت پلیمر از آنجایی به واسطه این طرح ها متضرر میشوند که اطلاع رسانی ناقص از آنها، پیش بینی آینده بازار را دشوار کرده و در نهایت در وضعیت بازار التهاب ایجاد می کند که این مسئله بدون شک به ضرر تولید کنندگان خواهد بود.
برخی نیز بر این باورند که این طرح هنوز تکمیل نشده و تنها بهدلیل خبرسازی از اقدامات دولت جدید مطرح شده است و تا اجرایی شدن کامل فاصله زیادی دارد، از این رو دولت از اطلاع رسانی جزئیات آن خودداری می کند. پیش از این نیز مطرح شده بود که حتی کارشناسان و مسئولان خود وزارت صمت نیز نسبت به این طرح آگاهی کامل ندارد.
یکی دیگر از نگرانی های فعالان صنعت پلیمر این است که با اجرای طرح حذف دلار از شیوه قیمت گذاری محصولات پتروشیمی قاچاق این مواد افزایش پیدا کند و از آنجایی که کنترل قاچاق محصولات پتروشیمی به سادگی فولاد نیست، این امر می تواند در نهایت منجر به کمبود واقعی مواد اولیه برای صنعتگران شود و دست سوداگران را به منظور کسب سود از قاچاق باز تر کند.
در این بین برخی نیز نگاه خوش بینانه تری به این طرح دارند و امیدوارند که عزم دولت برای تغییر در بازارها و کنترل آن جدی باشد و نتیجه این امر نیز خروج دلالان از بازار و رسیدن مواد اولیه به دست تولید کنندگان واقعی شود.
به باور آنها یکی از احتمالات جدی این است که نوسان قیمت مواد اولیه همانگونه که در بازار شمش فولاد رخ داده است، کنترل شود.
اما در پایان باید به این موضوع اشاره کرد که هنوز هیچ کس از پیامدهای اجرای این طرح آگاه نیست و نمی توان نسبت به آن پیش بینی های صحیحی داشت. این در حالی است که دولت می توانست با اخذ نظرات کارشناسی بخش خصوصی علاوه بر عدم ایجاد التهاب روانی در بازار، طرحی با سطوح کارشناسی بالا تدوین کند که در نهایت منجر به کسب سود برای همه فعالان زنجیره شود.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
هفدهمین نمایشگاه ایران پلاست