توسعه صنعت پتروشیمی و تشکیل زنجیره ارزش برای کشور یک نیاز اساسی بوده و دولت باید برای آن یک برنامهریزی درست داشته باشد. به گزارش اینپیا به نقل از ویکیشیمی، آینده صنایع هیدروکربنی به سمت جلوگیری از خامفروشی و توسعه صنایع تکمیلی در حرکت است و این امر به توسعه سرمایهگذاریها در طول زنجیره تولید نیاز […]
به گزارش اینپیا به نقل از ویکیشیمی، آینده صنایع هیدروکربنی به سمت جلوگیری از خامفروشی و توسعه صنایع تکمیلی در حرکت است و این امر به توسعه سرمایهگذاریها در طول زنجیره تولید نیاز دارد. در این ارتباط دولت باید با توجه به اسناد بالادستی کشور، مصوبههای مختلف، قوانین پنج ساله توسعه و … تصمیماتی را در دورههای زمانی میانمدت و بلندمدت اتخاذ کند و در این صورت میتوان به درآمدزایی پایدار برای اقتصاد کشور امیدوار بود. البته در این رابطه چالشها و فرصتهایی نیز وجود دارد و همچنین موانعی نیز در مسیر توسعه این صنعت دیده میشود که باید از میان برداشته شوند.
در این رابطه عبدالحسین بیات، رئیس هیات رئیسه صندوقهای بازنشستگی کارکنان صنعت نفت در ارتباط با مسیرهای توسعه صنایع پتروشیمیایی در بالادست و پاییندستی با بیان اینکه در افق پیش روی جهان ؛ یعنی در دوره 2030 تا 2050، الزامات محیط زیستی در زمینه تولید کربن صفر مطرح است، عنوان کرد: با این رویکرد در واقع مصرف فرآوردههای اصلی پالایشگاهی نفتی و حتی پالایشگاههای گازی جایگاه خود را از دست میدهند، اما مصرف محصولات پتروشیمیایی همچنان با روند رو به رشد تقاضا مواجه است. طبعاً در کشور ما نیز به تناسب آن، توسعه صنایع پتروشیمیایی در کنار رشد تقاضا برای این محصولات را شاهد خواهیم بود.
به گفته وی، با توسعه تکنولوژی و همچنین با تغییر مسیر صنعت پتروشیمی با رویکرد تسهیل زنجیره ارزش و مدلهای نوین توسعه صنعت پتروشیمی که صنایع پتروپالایشگاهی یکی از زنجیرههای آن است، باید برنامهها و استراتژیها و چشماندازهای توسعه این صنایع را تنظیم و اجرایی کنیم.
بیات با بیان اینکه اولین ملزومات توسعه این صنایع توسعه دانش، مهارت و نیروهای مهارتی است عنوان کرد: خوشبختانه زیرساختهای آن در کشور وجود دارد، اما در نقطه ایدهآلی از این بُعد قرار نداریم و باید در زمینه ایجاد لیسانسها و دانشنامههای این صنعت، تلاش کنیم و در این زمینه برنامههایی را تدوین و عملیاتی کنیم.
تأمین سرمایه؛ ابزار مهم توسعه صنعت
عبدالحسین بیات با بیان اینکه دومین مسیر توسعه صنعت، مسیر سرمایه است، گفت: سرمایه مورد نیاز به اندازه کافی در کشور وجود دارد، اما چیزی که در بحث سرمایه مهم است، این است که باید توسط مسوولان و دستاندرکارانی در حوزههای پولی، بانکی، ارزی و مقولههای استفاده از تسهیلات فعالیت میکنند، شرایط لازم و آسان برای هدایت سرمایه فراهم شود و باید شرایطی ایجاد کرد تا این منابع از طریق کانالهای مختلف جمعآوری شود و با مدلهای جدید و استفاده از ابزارهای جدید مالی و مدلهای تأمین منابع مالی جدید از این منابع سرمایهای استفاده شود.
وی افزود: در این رابطه اگر ما موفق شویم روابطمان را با کشورهای همسایه از لحاظ دیپلماسی اقتصادی و دیپلماسی انرژی تسهیل کرده و آینده این روابط را بهبود ببخشیم، در این مسیرها امکان تأمین مالی مناسبتر برای کشور ایجاد خواهد شود.
وی از نیروی انسانی ماهر به عنوان موضوع سوم برای توسعه این صنعت نام برده و با بیان اینکه ما در بحث نیروی ماهر، نیروهای جوان خوبی داریم، گفت: نیروهای مستعد دانشگاهی در دسترس قرار دارد، اما در مهارتیابی و مهارت عمومی آنها باید هم سازماندهی و هم برنامهریزی دقیقی داشته باشیم تا هم دانشگاهها با صنعت هماهنگ باشند و هم صنعت آماده استفاده از نیروهای ماهر دانشگاهی باشد ؛ بنابراین صنایع باید بتوانند در این زمینه یک رویکرد جدیدی اتخاذ کنند که در این رابطه نهادهای مختلف نیز باید اثرگذاری بالاتری داشته باشند؛ از جمله وزارت کار باید مسوولیت این موضوع را بر عهده بگیرد.
بازاریابی منطقهای؛ ضرورت انکارناپذیر
بیات با بیان اینکه بخش بعدی، بازارهای مصرف هستند، ادامه داد: باید در بازارهای هدف جدید نفوذ کنیم؛ البته و خوشبختانه اگر با رویکرد تکمیل زنجیره ارزش پیش برویم. به صورت دقیق تر مسیر توسعه زنجیره را باید تا جایی پیش ببریم که به کالای نهایی برسیم. در این صورت الزامی برای صادرات مواد اولیه (خام) به سمت بازارهای دوردست وجود ندارد و به جای کالای خام و نیمهخام، مواد نهایی تولید شده را صادر میکنیم.
این مقام مسئول در ادامه افزود: شاهد جمعیت 400 تا 600 میلیونی در منطقه هستیم که اگر ما دیپلماسی و ارتباطات اقتصادی و سیاسی را درست شکل دهیم، کمک بسیار شایانی به تصاحب و نفوذ در این بازارها خواهیم کرد؛ مانند بازار عراق، افغانستان، پاکستان، ترکمنستان، ارمنستان، ترکیه و سوریه و خیلی از این کشورها که همگی اینها نمونههایی از بازارهای خوبی هستند که اگر با تغییر رویکردهای سیاسی و اقتصادی همراه باشد به طور قطع در مسیر توسعه صنعت پتروشیمی است.
وی در ادامه میگوید، بحث امنیت نیز مؤلفه دیگری است که در واقع لازمه هر نوع فعالیت اقتصادی و تولیدی است و خوشبختانه در کشور ما امنیت و شاخصهای آن مناسب هستند، اما ما در جهت ایجاد امنیت اقتصادی و سرمایهگذاری، مخصوصاً از منظر تحریمپذیری یا امثال اینها باید اقداماتی را انجام دهیم یا بازنگریهایی را در بازوها و ساختارهای تشویقی کشورمان ایجاد کنیم. همچنین اگر به منظور توسعه صنعتی ؛ دولت ارائه تضامین بیشتری را بپذیرد نسبت به جذب سرمایهگذار خارجی و شرکای خارجی میتوانیم موفقتر عمل کنیم.
ابزارهای حمایتی از صنایع پتروشیمی
بیات در ادامه با بیان اینکه در صنعت پتروشیمی به مشوق نیازمند است و در کنار آن باید در درجه دوم سیاستگذاری و برنامهریزی دقیقی اتفاق بیفتد، گفت: در کشور باید به طور جِد آن چشماندازی را که مورد مطالبه کشور و مردم است را دنبال کنیم و برای آن برنامهریزی هدفمند و درستی داشته باشیم و در این مسیر نقاطی را باید ترسیم کنیم که مشخص کند هدفهای میانی ما برای توسعه صنعت چه موضوعاتی هستند؛ این موضوع به ارتقای پلکانی سرمایهگذاری در زنجیره صنعت منتهی خواهد شد و باعث میشود به اهداف بلندمدت نیز به راحتی دست یابیم.
وی در انتها با تاکید بر اینکه توسعه صنعت پتروشیمی با رویکرد تشکیل و تکمیل زنجیره ارزش یک الزام برای کشور و یک نیاز اساسی و حیاتی است، افزود: باید ما در تمام برنامهها از جمله برنامه هفتم توسعه ، به علاوه برنامه بودجه سالانه و همچنین به علاوه برنامههای توسعه اقتصادی کلانی که در کشور وجود دارد، باید الزامات لازم را فراهم کنیم؛ در غیر این صورت در بلندمدت ممکن است نتوانیم از منابع نفتی و گازی به درستی استفاده کنیم و دچار خسارات متعدد و جبرانناپذیری خواهیم شد.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
هفدهمین نمایشگاه ایران پلاست