به گزارش اینپیا، بازار پلیمرها نیز از این قضیه مستثنا نیست و در حال حاضر که اختلاف قیمت دلار نیمایی و صرافی به 8 هزار و 410 تومان رسیده، این امکان وجود دارد که انگیزه دلالی در بازار مواد اولیه پتروشیمی را افزایش یابد و در کنار این موضوع رقابتها نیز در بورس کالا را به شدت رشد کنند. […]
به گزارش اینپیا، بازار پلیمرها نیز از این قضیه مستثنا نیست و در حال حاضر که اختلاف قیمت دلار نیمایی و صرافی به 8 هزار و 410 تومان رسیده، این امکان وجود دارد که انگیزه دلالی در بازار مواد اولیه پتروشیمی را افزایش یابد و در کنار این موضوع رقابتها نیز در بورس کالا را به شدت رشد کنند.
روند افزایشی نرخ دلار نیمایی در ماههای گذشته با شیب تندی جریان داشت تا جایی که نرخ دلار در این بازار از 13 هزار تومان به 24 هزار تومان رسید. این افزایش قیمت، موجی از گرانی را برای بازارهای مواد اولیه رقم زد.
با توجه به اینکه نرخ دلار نیما مبنای محاسبه مواد اولیه پتروشیمی است، ایجاد هراس و نگرانی در تولید کنندگان و خریداران مواد اولیه برای افزایش قیمت ها و به تبع آن اقدام به خرید هرچه بیشتر دور از انتظار نیست. اما آیا این نگرانی ها بجاست؟
طبق تازه ترین مصوبه جلسه کمیته تخصصی پتروشیمی قرار شد که میانگین ماهانه قیمت دلار نیمایی (به جای هفتگی) به عنوان محاسبه نرخ پایه مواد پتروشیمی محسوب شود تا از تاثیر نوسانات لحظه ای و روزانه افزایش نرخ ارز در نیما بر روی بازار مواد اولیه جلوگیری شود. در حال حاضر با همین فرمول اختلاف میان نرخ دلار نیمایی با صرافی رشد قابل توجهی یافته است. اما می توان امیدوار بود با توجه به در نظر گرفتن میانگین ماهانه نرخ دلار نیمایی، قیمت این ارز دچار نوسانات و التهابات کمتری نسبت به گذشته شود و یا حداقل تاثیر این «افزایش قیمت های هیجانی» بر قیمت پایه مواد اولیه بسیار کاهش یابد.
میانگین ماهانه دلار نیمایی برای محاسبه قیمت های پایه در حال حاضر 22 هزار و 640 تومان است که اختلاف حدود 8 هزار و 400 تومانی با نرخ فروش دلار در صرافی ملی دارد.
از سوی دیگر باید توجه کرد این نگرانی و خرید پیش از موعد چنانچه به درستی مدیریت نشود منجر به تشدید رقابت ها در بازار مواد اولیه خواهد شد.
اگر تولید کنندگان این صنعت اقدام به خرید مواد اولیه بیش از نیاز خود کنند و با افزایش تقاضا، به رشد رقابت ها در بورس کالای مواد پلیمری دامن بزنند، در نهایت شاهد افزایش قیمت ناعادلانه ای در این بازارها خواهیم بود که بیشترین آسیب متوجه همین صنف خواهد شد و این چرخه همچنان ادامه می یابد.
این در حالی است که با رشد تقاضا و کمبود مواد اولیه تشدید دلالی در بازار نیز اتفاق خواهد افتاد و این عامل در کنار سودی که اختلاف دلار نیمایی و دلار آزاد ایجاد می کند، سوداگری در بازار پلیمرها را بیش از پیش رونق خواهد داد. بازاری که ماه هاست با التهابات گوناگون همراه شده و با وجود اینکه افزایش افسارگسیخته نرخ ارز مهم ترین عامل این التهابات بوده اما ادامه این وضعیت می تواند تاثیرات مثبت هر ابزار، راهکار و قانون جدید به کار گرفته شده برای کنترل بازار را خنثی کند.
بنابراین می توان یکی از قدرتمند ترین ابزارهای مقابله با تاثیرات مخرب افزایش نرخ دلار بر بازار پلیمرها را همکاری و همراهی خریداران مواد اولیه به عنوان مهمترین بازیگران این بازار دانست.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
پنجمین همایش اقتصاد صنایع پلاستیک در ایران 8 و 9 مهر ماه برگزار می شود.