در آخرین مناظره چه گذشت؟/ نگاه اقتصادی متفاوت مسعود پزشکیان و سعید جلیلی

شب گذشته آخرین مناظره میان دو نامزد نهایی برگزار شد.

شب گذشته آخرین مناظره میان دو نامزد نهایی برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی انجمن ملی صنایع پلیمر ایران، مسعود پزشکیان و سعید جلیلی در این مناظره نیز دیدگاه های اقتصادی خود را مطرح کردند و در حال حاضر مردم و رای دهندگان در برابر دو ایده اقتصادی کاملا متفاوت قرار دارند.

پانزدهم تیرماه تکلیف انتخاب جانشین رئیس جمهور فقید مشخص خواهد شد.

نکات اقتصادی که دو نامزد در مناظره آخرین به آن اشاره کردند بدین شرح است:

 

جلیلی: الان وقت انتخاب بین اداره کشور با لابی و بازگشت به دوران بهانه‌ها برای در رفتن از زیر بار مسئولیت یا مسئولیت پذیری و تلاش جهادی است. امان از بهانه‌ها. می‌گفتند بدون FATF نمی‌توان واکسن آورد، اما شد. می‌گفتند بدون توافق جدید نمی‌توانیم نفت بفروشیم اما شد. می‌گفتن بدون برقراری رابطه با فلان قدرت نمی‌توان صادرات غیر نفتی را افزایش داد اما شد و بسیار بیشتر از این هم خواهد شد.

می‌گفتند نمی‌شود به مردم زمین داد، شد و بسیاری از بهانه تراشی‌ها. مردم عزیز الان وقت برای بهانه تراشی نداریم، یک جهان فرصت پیش روی ماست و با سرگرم شدن به اهداف دم دستی و ترفندهای سیاسی و دست کم گرفتن این فرصت‌ها و به سخره گرفتن آنها و با نشناختن ظرفیت مردم، این فرصت از دست می‌رود.

من از مسائل شما و دغدغه‌های شما اطلاع دارم. از مسکن و نگرانی‌ها و دغدغه‌های شما درباره خانواده و جوانانتان خبر دارم و از دغدغه شما برای عزت و اقتدار ایران در جهان خبر دارم. تجربه ۳۵ سال کار من در سیاست خارجی، بنده را به این باور رسانده است که این مسائل با نگاه‌های دم دستی و طرح‌های شب امتحانی و اینکه بعداً بررسی می‌کنیم، حل نمی‌شود، بلکه اشراف می‌خواهد و شجاعت ایستادن مقابل فساد داخلی می‌خواهد، شجاعت ایستادن مقابل فشار خارجی می‌خواهد و زمانی می‌توان مسائل روزمره را حل کرد که هدف را جهش گذاشت.

هنوز هیچ چیزی نشده است، فریادهای آنان علیه بنده بلند شده است چرا که می‌دانند بنده به حساب‌های آنان و شرکت‌های دولتی و ولخرجی‌ها و اسراف‌ها، رانتخواری‌ها و فسادها خواهم رسید. مردم به حضور شما نیاز دارم و به جد مسائل را دنبال خواهم کرد.

مردم! جریانی که حد توانایی ایران را آبگوشت بزباش می‌داند، چگونه می‌تواند این نگرانی‌های شما را برطرف کند؟ زمانی که اعتقادی به نیروی مردم ندارند و مردم را نمی‌شناسند و به مردم تکیه ندارند و وقتی شما جوانان را که مطالعه کرده‌اند جمع می‌کنید، آنان را به سخره می‌گیرند. این افراد مردم را باور ندارند و زمانی که شما توطئه دشمن را شکست می‌دهید، می‌گویند که خود دشمن نخواست.

روز خانواده و تکریم بازنشستگان را که ستون‌های خانواده و پناهگاه‌های خانواده هستند را تبریک می‌گویم. تکریم بازنشستگان امروز یک وظیفه اصلی دولت و همه بخش‌های کشور است. اکثراً این روزها از من می‌پرسند که چرا همسان سازی را انجام نداده‌اید و چگونه می‌خواهید انجام دهید و در این صورت بلافاصله سوال می‌شود که منابع آن از کجا است و من می‌گویم باید جلوی فساد را بگیرید و با آن مبارزه کنید ببینید که در همین سازمان بازنشستگی در ۸ سال چه پرونده‌هایی داشتند و چه کسانی هیئت مدیره بودند و حقوق‌های نجومی می‌گرفتند در حالی که بازنشسته ما مشکل داشت.

یکی از اشکالاتی که در کشور وجود دارد و رئیس جمهور باید درباره آن تدبیر کند، آن است که ما این همه رشته‌های اقتصاد در کشور داریم و موضوعاتی مانند کشاورزی، صنعت و خودرو ابعاد مختلف دارد و باید به همه این ابعاد توجه شود تا بتوان شرایط را مدیریت کرد.

در خودرو بحث قیمت و کیفیت اهمیت زیادی دارد و ما در ۱۰ سال گذشته ده‌ها جلسه مختلف با حضور مدیران مختلف حوزه خودرو و کارشناسان مختلف برگزار کردیم و از همه طیف‌ها و از نگاه‌های مختلف بودند.

بحث تیراژ خودرو بسیار مهم است و باید تیراژ خودرو را به گونه‌ای افزایش دهیم تا مشکلی در بازار به وجود نیاید. تولید خودرو باید اقتصادی شود و ما در این حوزه بررسی‌های فنی کردیم، ما با کارشناسان مشورت کردیم و اگر می‌خواهیم این کار را کنیم، باید تولید ما اقتصادی شود.

واردات یک ابزار بسیار خوب است برای آن‌که بتوانید بازار خود را مدیریت کنید و برخی جاها باید وارد کنیم تا تولید کننده داخلی ایرادات را رفع کنند.

مردم عزیز باید موضوع تورم ریشه‌یابی شود و آن را حل کنیم و نباید از سرزنش افراد ناراحت شویم و گویا امروز در این کشور مطالعه کردن و طرح داشتن ضد فضیلت است. آقای پزشکیان متأسفانه در بسیاری از موضوعات اطلاعات شما بسیار کم است. هسته مرکزی و جهش‌های تورم دو مسئله اصلی در تورم است و باید برای همه آنها راه حل داشته باشیم که در هسته تورم زمانی مشکل ایجاد می‌شود که در خلق پول و بودجه ناترازی ایجاد می‌شود.

مسئول ستاد آقای پزشکیان که چندین سال وزیر راه و شهرسازی بود، طرح مسکن مهر را مزخرف دانست. همچنین در سال ۸۴ گفت که بالا بودن قیمت مسکن ربطی به ما ندارد و آیا این رویکرد می‌خواهد ادامه یابد یا خیر. آقای پزشکیان می‌تواند بگوید که این نظر خود آن فرد بوده است و به من ارتباطی ندارد و باید در این باره پاسخ دهد.

بحث بورس یک بحثی است که میلیون‌ها نفر با آن درگیر هستند. بنده در همین ایام و در بسیاری از اجتماع‌ها که شرکت کردم، بسیاری از مردم به دلیل سوءمدیریت از این بخش ضربه خوردند و سوءمدیریت عده‌ای باعث شد که مردم ضرر کنند.

آقای پزشکیان شما می‌گوئید که دولتتان غیر از دولت آقای روحانی است آیا کسانی که اطراف شما هستند غیر از وزرای دولت روحانی هستند؟ آقای ظریف با آن عملکرد غلط و بی نتیجه آیا در ستاد شما هست که یا نه که باعث شد در کشور ۱۵ بار همه بگویند که ما تعهدات را انجام دادیم و طرف مقابل از برجام خارج بشود. به دلیل بلد نبودن ابتدایی‌ترین چیزها اگر به شورای امنیت می‌گفتید هم علیه شما شکایت می‌شد. شما ماشینی که ۱۰۰ تومان نمی‌ارزید را به ۱۰۰ میلیارد خریدید و امروز باید طلبکار باشید. و می‌خواهید به اتکای فشار بیرونی به داخل فشار بیاورید.

 

پزشکیان: ناترازی صندوق‌های بازنشستگی کشور از دغدغه‌های جدی است. در بیانیه ستاد انتخاباتی شما به ایجاد نهاد تنظیم گر اشاره شده است. منظور از نهاد تنظیم‌گر در صندوق‌های بازنشستگی چیست؟ دولت شما چطور بدهی‌ها به صندوق بازنشستگی را کاهش خواهد داد؟ منابع مالی برای متناسب سازی حقوق را از کجا تأمین می‌کند؟

باید مواردی از جمله سلامت و رفاه برای بازنشستگان فراهم شود. در صندوق‌های بازنشستگی سوءمدیریت داریم. در حال حاضر دولت ۳۵۰ همت به صندوق‌ها پول می‌دهد اگر این روند ادامه یابد امکان ادامه کار وجود ندارد و باید سوءمدیریت در صندوق‌ها رفع شود.

در مسئله خودرو ما آمدیم بازار را بستیم واکسن‌ها را وقتی تولید می‌کردیم دولت قیمت گذاری می‌کرد. همان واکسنی که ما تولید می‌کردیم اگر ما تولید نمی‌کردیم و می‌خواستیم وارد کنیم صد برابر آن را خرید می‌کردیم. دولت اجازه نمی‌داد ما در واکسن رقابت کنیم و مرزها را بسته بود. واکسن مزیت مملکت ما بود. دولت قیمت گذاری می‌کرد و ماشینی که مزیتی ما نیست. مرزها را بستیم و این جنس را به مردم تحویل می‌دهیم.

وقتی می‌گوئیم جنس خارجی بخریم خودمان آن را ۱۰ برابر می‌کنیم و به مردم می‌فروشیم. مردم را از زندگی ساده که باید کنند محروم کردیم. شما اگر رقابت را باز کنید و ماشین وارد مملکت شود خود به خود این بازار خودش را تنظیم می‌کند.

در دولت شهید رئیسی فقط مجوز مسکن دادند. اگر زمین نیز داده شود با این حقوق‌ها و وضعیت کارمندان، حداقل یک میلیارد پول نیاز وجود دارد که امکانش نیست. چرا به مردم راست نگفتند. وقتی منابع نباشد هیچ دولتی نمی‌تواند این کار را کند. با حقوقی که به کارمندان می‌دهیم ۱۰۰ سال دیگر نمی‌توانند در تهران مسکن بسازند.

علت تورم، دولت است که از جیب مردم پول برمی‌دارد. دولت یا بزرگ می‌شود و در نتیجه ناترازی به وجود می‌آید و در ناترازی مجبور است پول چاپ کند و یا دولت از بانک‌ها پول اضافه برمی‌دارد.. کاری که می‌توانیم در این قدم انجام دهیم.

اگر بتوانیم ارز وارد مملکت کنیم و صادرات کنیم می‌توانیم جلوی تورم را تا حدود زیادی بگیریم و فشار را از مردم برداریم. در موقعی که تحریم است نهایتاً قیمت‌ها گران می‌شود و نمی‌توانیم خرید کنیم. تورم باعث می‌شود دولت دست در جیب مردم ببرد و قیمت را گران کند.

ما الان سوبسید یارانه بنزین برق را می‌دهیم. اگر بتوانیم آن را کنترل کنیم می‌توانیم به مسئله معیشت زندگی مردم برسیم. به هر کسی ارز ترجیحی داده شود، رانت است. باید ارز را تک نرخی کنیم به غیر از قسمت دارویی و نهاده‌ها. بازار خودش قیمت را تعیین می‌کند. چرا اقتصاد روز به روز بدتر می‌شود، چون دولت در آن دخالت می‌کند.

وقتی آقای جلیلی اطلاعات غلط به مردم می‌دهد باید جواب بدهم. یک آدمی که می‌گفت با یک میلیون تومان شغل ایجاد می‌کنم توهم برش داشته بود یا برنداشته بود؟ به چه گروهی می‌خواهد سبد دهد؟ من هم می‌گویم می‌دهم اما بر چه اساسی و چگونه؟

مردم عزیز ببینید سفره‌های شما با ۱۰ برابر کردن خوب شده به ایشان رأی دهید اما اگر بد شده بدانید با شما صادق نیستند و وعده‌هایشان را عملیاتی نمی‌کنند. تا دلتان بخواهد وعده می‌دهند. مثل اینکه من بگویم به کل مردم فلان امکانات را خواهم داد.

دولت باید بتواند پولی به کارمندان خود بپردازد که در خانه خود زندگی کنند. چه کسی باعث می‌شود قیمت اجاره بالا رود؟ غیر از تورم است؟ تورم را دولت درست کرده و باید حقوقی که به پرسنل می‌دهی بر اساس تورم بدهی.

اگر اینها طرح داشتند چرا زمان شهید رئیسی اجرا نکردند؟ به این سادگی هم نیست یعنی در تئوری بگویند فلان می‌کنم اما در عمل اجرا بشود از نظر علمی با هم فاصله دارد. ما باید کاری کنیم مردم تحت فشار قرار نگیرند.

اقتصاد مختص یک نفر نیست و اینگونه نیست یک نفر برای کشور نقشه اقتصاد بکشد بلکه مجموعه‌ای از اقتصاددانان بسته به تخصص نسخه می‌دهند و نقشه طراحی می‌کنند. کارشناسان مربوط به این رشته را به کار خواهیم گرفت که چگونه بورس را کنترل کنند.

ما پرت انرژی داریم و این انرژی را کسانی که امکانات و منابع بیشتری دارند مصرف می‌کنند. هزینه را آدم‌هایی می‌دهند که برق و بنزین مصرف نمی‌کنند. حاکمیت سوبسید را به کسانی می‌دهد که پولدار هستند اگر قرار است این مسئله عادلانه مطرح شود باید این پول به همه داده شود. اما اینکه چگونه باید بدهیم، اعلام کردم بدون نظر کارشناسی و بحث گفتگو با مردم نباید اتفاق بیافتد.