دبیر علمی دومین همایش توسعه صادرات صنایع پلیمری؛ بررسی فرصت های صادراتی بازار اوراسیا

به گزارش اینپیا، دکتر رضا توفیقی، معاون اسبق سازمان توسعه تجارت ایران در پنل همایش به موضوع «بررسی فرصت‌های صادرات بازار اوراسیا» پرداخت. وی در ابتدا در مورد توافقنامه ترجیحی ایران و اوراسیا توضیح داد: این موافقتنامه موقت، در راستای تشکیل ترتیبات تجارت آزاد میان ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا است. دوره این توافق، سه […]

به گزارش اینپیا، دکتر رضا توفیقی، معاون اسبق سازمان توسعه تجارت ایران در پنل همایش به موضوع «بررسی فرصت‌های صادرات بازار اوراسیا» پرداخت.
وی در ابتدا در مورد توافقنامه ترجیحی ایران و اوراسیا توضیح داد: این موافقتنامه موقت، در راستای تشکیل ترتیبات تجارت آزاد میان ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا است. دوره این توافق، سه سال قابل تمدید در نظر گرفته شده است. فهرست اعطایی ایران به اوراسیا شامل ۳۶۰ ردیف کد و فهرست اوراسیا نیز شامل ۵۰۲ ردیف کد است. سال پایه برای کاهش تعرفه سال ۲۰۱۷ تعیین شده و چنانچه تعرفه‌های جاری از سال پایه کمتر باشد، ملاک تعرفه جاری خواهد بود و میزان تعرفه دریافتی از سقف تعیین شده بالاتر نخواهد بود. فهرست اعطایی ایران ۱۳۳ کد مشمول تثبیت نرخ تعرفه در سال ۲۰۱۷ شده است. به این معنا که تحفیف تعرفه ای به این اقلام تعلق نمی‌گیرد ولی در نرخ سال پایه تثبیت و در تجارت فیمابین، مطابق با مفاد توافق در خصوص آنها رفتار می‌شود. اوراسیا نیز ۴۴ کد مشمول تثبیت تعرفه هستند.
توفیقی در ادامه برخی اقلام اعطایی اوراسیا را نام برد و گفت: مطابق با این فهرست، بیشترین تعداد اقلام در فهرست اوراسیا در حوزه مصنوعات پلیمری و پلاستیکی است که شامل ۶۷ کد است.
وی پس از بررسی فهرست امتیازات اعطایی اوراسیا به ایران در فصل ۳۹ (۲۰۲۰) در خصوص حجم واردات کشورهای اوراسیا در فصل ۳۹ گفت: روسیه با اختلاف چشمگیری بزرگترین واردات را نسبت به دیگر کشورهای اتحادیه اوراسیا دارد. سپس بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان و ارمنستان رتبه های بعدی را دارند. این کشورها در سال ۲۰۲۱ حدود ۱۴ میلیارد دلار واردات در فصل ۳۹ داشته اند که ۱۲ میلیارد آن سهم روسیه است. اما حجم صادرات ایران به این کشورها در فصل ۳۹ نشان می‌دهد که بیشترین تعاملات ما با کشور ارمنستان بوده است. روسیه و قزاقستان نیز با اختلاف چشمگیری در پله دوم قرار دارند. کمترین صادرات نیز به کشور بلاروس صورت گرفته است. آمار و ارقام نشان می‌دهد که صادرات ما به اوراسیا در این مدت موفقیت آمیز نبوده و محصولات فصل ۳۹ سود زیادی نداشته و چه بسا با کاهش هم مواجه شده است.
او در ادامه به مرور میزان واردات ایران از اوراسیا پرداخت و گفت: در میان این پنج کشور، عمده واردات ما از کشور روسیه است و مقدار ناچیزی نیز از ارمنستان واردات داریم.