توافق هسته‌ای می‌تواند به ضرر صنایع باشد؛ نرخ ارز در سال آینده چقدر خواهد بود؟

دکتر صادق الحسینی؛  توافق هسته‌ای می‌تواند به ضرر صنایع باشد؛ نرخ ارز در سال آینده چقدر خواهد بود؟ به گزارش روابط عمومی اینپیا، دکتر صادق الحسینی، کارشناس اقتصادی طی سخنرانی خود به موضوع «چشم‌انداز اقتصاد کلان و بازارها» پرداخت و گفت: برای توسعه یک کشور چهار چرخ وجود دارد که اگر درست کار نکنند، عقب‌ماندگی […]

دکتر صادق الحسینی؛ 

توافق هسته‌ای می‌تواند به ضرر صنایع باشد؛ نرخ ارز در سال آینده چقدر خواهد بود؟

به گزارش روابط عمومی اینپیا، دکتر صادق الحسینی، کارشناس اقتصادی طی سخنرانی خود به موضوع «چشم‌انداز اقتصاد کلان و بازارها» پرداخت و گفت: برای توسعه یک کشور چهار چرخ وجود دارد که اگر درست کار نکنند، عقب‌ماندگی به بار می‌آورند. این چرخ ها به ترتیب شامل ثروتمندان، سیستم بروکراسی، روشنفکران و نظامی‌ها هستند. در ایران یک چرخ پنجمی نیز به نام روحانیت وجود دارد. در ایران همیشه به دلیل نزدیکی ایران به شوروی و سوابق تاریخی، روشنفکری ما متمایل به چپ بوده است. اتفاقی که پس از انقلاب رخ داده به نظر من مساله بروکراسی است که سبب عدم توسعه یافتگی ایران شده است. به طور مثال می‌توانم به این اشاره کنم که مجلس کشور می‌تواند در مورد نرخ ارز، استیضاح وزرا و… تصمیم گیری کند اما فرایند انتخابات نمایندگان مجلس به ویژه در انتخابات‌های محلی بسیار غیر شفاف است و به عبارتی، با رای گیری‌های «چلوکبابی» مواجهیم. در نتیجه آدم های کوچک با رای‌های کوچک و پول‌های نامعلوم وارد مجلسی شده اند که قدرت تصمیم گیری نسبتا بالایی دارد.

وی افزود: به دلیل مشکلات بروکراتیک کشور، مساله فساد هم به مدیران میانی رسیده است. در دوره پهلوی فساد در مدیران ارشد بود اما این وضعیت در دوره ۴۰ ساله اخیر به مدیران میانی رسیده است. در مورد همان مثالی که ذکر کردم اینجا نیز می‌توان اضافه کرد که نماینده‌ای که با پول نامعلوم و پول کثیف رای جمع کرده است الان نیاز به تامین بودجه برای حوزه انتخابیه دارد بنابراین فساد را نه تنها کاهش نمی‌دهد بلکه به آن دامن هم می‌زند. چرخ بروکراسی ناکارآمد ما برژوازی مختص به خود نیز ایجاد کرده است که با رانت تبدیل به طبقه ثروتمند شده‌اند. در حال حاضر، نفع برژوازی ایران در گرو توسعه ایران نیست بلکه ادامه روند معیوب آن است.

الحسینی در مورد اقتصاد کلان سال ۱۴۰۱ توضیح داد: پیش‌بینی اقتصاد کلان امسال کار گزافی خواهد بود. برجام، مولفه‌ای است که می‌تواند تمامی گزینه‌ها و تحلیل‌ها را دگرگون کند. اما شرایطی که داریم قابل بررسی هستند. ما ۱۰۳۶ هزارمیلیارد تومان کسری بودجه داریم. این بودجه نشان می‌دهد که دولت به سمت اصلاح هیچ چیزی نخواهد رفت و رویکرد توافق دارد. به طور کلی سوگیری دولت‌های ایران را می‌توان از بودجه‌ای که می‌نویسند، فهمید. الان نیز بودجه دولت جدید نشان می‌دهد به دنبال توافق است و هیچ نیتی برای اصلاح یا تغییر چیزی در اقتصاد ندارد.

وی افزود: پیش بینی می‌شود که دولت ایران بین ۳۰ تا ۴۰ میلیارد دلار طلب ارزی دارد. این رقم را به درامد ارزی و نفتی کشور نیز اضافه کنیم به عددی بالای ۱۰۰ میلیارد دلار دست پیدا می‌کنیم که اگر این ارزها در سایه برجام به دولت تحویل شود، نرخ ارز در اقتصاد ایران بین ۱۵ تا ۲۲ هزارتومان خواهد بود. این پیش‌بینی سازمان برنامه و بانک جهانی از اقتصاد ایران هم هست. بنابراین سرکوب گسترده ارزی قریب الوقوع خواهد بود که به نظر من می‌تواند کمر صنعت داخلی و صادرات را بشکند.

وی در مورد بازارهای سرمایه در شرایط برجام گفت: بازار سهام، در شرایط برجامی به هیچ‌وجه شرایط مساعدی نخواهد داشت. بازار مسکن همچنان حباب دارد و با برجام احتمالا شاهد ریزش قیمت مسکن خواهیم بود.

این کارشناس اقتصادی ادامه داد: نرخ تورم نیز بعد از برجام به شدت کاهشی خواهد شد و می‌تواند بین ۲۰ تا ۲۵ درصد قرار بگیرد. اما باید پرسید این شوک‌های پسابرجامی برای اقتصاد کشور مفید است؟ پاسخ و پیش‌بینی من این است که حجم عظیمی از واردات، کاهش صادرات و… ایجاد شده و صنایع آسیب می زند.

الحسینی سپس در مورد شرایط غیر برجامی گفت: اگر توافق برجامی ایجاد نشود ما نیاز به اصلاحات بسیار جدی در زمینه اقتصاد خواهیم داشت در غیر اینصورت فرصت توسعه ایران می‌تواند برای همیشه از بین برود. ما دچار سیکل خلق نقدینگی گسترده می‌شویم که تورم‌های بالای ۵۰ درصد باعث ایجاد تلاطم‌های سنگین‌تر در کشور خواهد شد. در مورد نرخ ارز پیش‌بینی من عددی بین ۳۵ تا ۴۲ هزارتومان خواهد بود. بازار سهام در این شرایط می‌تواند جزو بالاترین بازدهی‌ها باشد و مجددا شاهد افزایش شدید حباب در این بازار باشیم.