دکتر ترکمان : مطالبات صنعت و عوامل تاثیر گذار بر تسهیل صادرات صنایع پلیمری

به گزارش اینپیا، دکتر سعید ترکمان، رئیس هیات مدیره انجمن ملی صنایع پلیمر ایران در سخنرانی خود به موضوع «مطالبات صنعت و عوامل تاثیرگذار بر تسهیل صادرات صنایع پلیمری» پرداخت. وی در ابتدا در خصوص مطالبات صنعت و تاثیر آن در حوزه صادرات گفت: مواردی مانند تامین به موقع، کافی و با قیمت مناسب مواد […]

به گزارش اینپیا، دکتر سعید ترکمان، رئیس هیات مدیره انجمن ملی صنایع پلیمر ایران در سخنرانی خود به موضوع «مطالبات صنعت و عوامل تاثیرگذار بر تسهیل صادرات صنایع پلیمری» پرداخت.
وی در ابتدا در خصوص مطالبات صنعت و تاثیر آن در حوزه صادرات گفت: مواردی مانند تامین به موقع، کافی و با قیمت مناسب مواد اولیه، تامین نقدینگی، ایجاد ثبات در تغییرات مداوم نرخ ارز، تسهیل در رفع تعهدات ارزی، شبکه‌سازی با صرافی‌ها، صدور بخشنامه‌های حمایتی در حوزه صادرات، توجه به زنجیره ارزش پلیمری و جلوگیری از صادرات مواد خام، فراهم کردن بازارهای جدید، کاهش هزینه‌های لجستیک، تحریم‌ها و اثرات تحریمی و… از جمله مطالبات صنعت پلیمری است که انجمن ملی صنایع پلیمر با تمام توان پیگیر این مطالبات است.
دکتر ترکمان در مورد تامین به موقع، کافی و با قیمت مناسب مواد اولیه گفت: فقدان شفافیت و رقابت سالم در عرضه فروش مواد اولیه سبب از دست رفتن بازارهای صادراتی می‌شود. ما ۹ و نیم میلیون تن مواد اولیه پلیمری در پتروشیمی‌ها تولید داریم، حدود ۳ و نیم میلیون تن آن در بورس کالا فروخته شده و مابقی آن به صورت خام صادر شده است. انحصاری بودن تولید پتروشیمی‌های داخلی و موانع برای واردات گریدهای مواد اولیه با کیفیت مناسب از دیگر مواردی است که در تامین مواد مورد نیاز واحدها اخلال ایجاد می‌کند.
وی در مورد بحث تامین نقدینگی گفت: بانک مرکزی برای کنترل رشد نقدینگی سیاست‌های انقباضی پیش گرفته که در بنگاه‌های تولیدی می‌توان به وضوح این امر را مشاهده کرد. در صنایع پیشران قرار بود بحث‌های جبرانی ایجاد شود که عدم رفع نیاز تامین نقدینگی تولیدکنندگان باعث آسیب به صنایع تولیدی پلیمری شده است. کاهش حجم تولید، تعطیلی واحدهای تولیدی و در نهایت کاهش میزان صادرات به سبب عدم تامین نقدینگی نشان می‌دهد که چقدر این مساله تبدیل به معضل شده است.
دکتر ترکمان در مورد ایجاد ثبات در تغییرات مداوم نرخ ارز نیز گفت: تغییرات مداوم نرخ ارز سبب افزایش ریسک تولید می‌شود. بالا رفتن بهای تمام شده محصولات نهایی به سبب تاثیر نرخ‌های جهانی و قیمت ارز در خرید مواد اولیه پلیمری تاثیرات زیادی داشته که باعث کاهش توان رقابت در بازارهای جهانی می‌شود.
او در مورد رفع تعهدات ارزی گفت: تاخیر در رفع تعهدات ارزی به سبب مشخص نبودن سازوکار مشکلات سامانه و مبادلات ریالی با برخی کشورها از جمله عراق و افغانستان جریمه‌های سنگینی را به همراه دارد از جمله عدم تمدید کارت بازرگانی، حذف نرخ صفر مالیاتی، جریمه نقدی، محرومیت یک تا ده ساله از فعالیت بازرگانی و حتی حبس تعزیری.
رئیس هیات مدیره انجمن ملی در خصوص شبکه سازی با صرافی ها گفت: فقدان پویایی چرخه تبادل ارزی در نقل و انتقالات توسط شبکه کارگزاری صرافی‌ها و تسریع بازشگت ارزهای صادراتی وهمچنین اخذ کارمزدهای سنگین مبادلات ارزی توسط صرافی‌ها، از معضلات مهم در حوزه صادرات است.
دکتر ترکمان در خصوص صدو بخشنامه‌های حمایتی در حوزه صادرات توضیح داد: حذف برخی قوانین دست و پا گیر می‌تواند کمک شایانی به صادرات صنایع پلیمری کند. حمایت از صادرات به صورت واقعی با تسهیل شرایط و مقررات صادراتی، اصلاح بخشنامه‌ها با محوریت حمایت از تولید، زمان و هزینه صدور مجوزها، استعلام نظر تشکلهای اقتصادی هنگام تدوین یا اصلاح مقررات، بخشنامه‌ها و رویه‌های اجرایی توسط دستگاه‌های اجرایی نظر ذیربط از دیگر مواردی است که مطالبه جدی تولیدکنندگان پلیمر است.
وی در ادامه تاکید بر توجه به زنجیره ارزش پلیمری و صادرات مواد خام کرد و گفت: در صنایع تکمیلی به ازای هر یک میلیون تن محصول پتروشیمی عرضه شده به صنایع تکمیلی ، شاهد ایجاد ۱۷۰ هزار شغل هستیم که نشان دهنده اهمیت این حوزه است. بنابراین نیاز داریم که موافقت‌نامه‌های تجارت آزاد و تعرفه‌های ترجیحی ایجاد گردند، مراکز تجاری در کشورهای همسایه فعال شوند، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری از شرکت‌های دانش بنیان صادراتی حمایت نماید، مشوق‌های صادراتی افزایش یابند و ثبت برندهای شرکت‌ها در حوزه بین‌المللی تسهیل گردند.
او سپس در مورد تحریم‌ها و تاثیرات آن بر صادرات مواد پلیمری توضیح داد: عدم واردات مواد اولیه مورد نیاز صنعت و تعاملات کم ایران کشورهای مقاصد صادراتی صنایع پلیمری باعث تاثیر شدیدی روی بحث صادرات شده است. به روز نبودن فناوری‌های تولید، عدم واردات ماشین آلات، عدم حضور سرمایه گذاران خارجی، مشکلات موجود در مبادلات ارزی و… از جمله دیگر تاثیرات تحریمی است. در سال های گذشته ماشین آلات دست دوم با عمر بالای ۱۰ سال هم مجوز واردات گرفته اند که هزینه تولید و مصرف برق را بسیار بالا می‌برند یا در بحث جذب سرمایه، ترکیه عمده سرمایه‌‌های صنایع خود را از بخش خارجی تامین کرده است اما ما از چنین فرصتی بی بهره ایم.
وی در ادامه گفت: یکی از اولین چیزهایی که ریسک تولید را افزایش می‌دهد تغییرات شدید نرخ ارز و نرخ کالاها است. همچنین نیروی متخصص در این حوزه بسیار سخت پیدا می‌شود. متولیان آموزش کشور نیازهای صنعت را تامین نکرده‌اند و براساس نیازهای تولیدکنندگان آموزش نداده اند.
دکتر ترکمان در پایان گفت: افزایش ارزش افزوده، تولید ناخالص داخلی، رشد اشتغال و بهبود وضعیت اقتصادی با حرکت در مسیر تکمیل زنجیره ارزش محصولات پلیمری میسر خواهد شد بنابراین دولت می‌بایست از تولیدکنندگان و صادرکنندگان به طور واقعی حمایت نماید و در این حوزه سرمایه گذاری گسترده ای انجام دهد و همچنین با تصویب بخشنامه های تسهیل کننده صادرات، موانع متعددی که پیش روی صادرکنندگان وجود دارد را تا حدی برطرف نماید